På besök hos "Kirunas pappa"

2020-07-20 05:06 | 1 kommentarer

kiruna-bilder-foto-053

I Kyrkoparken, bara en liten bit från kyrkan, ligger Kirunas grundare begravd. Det är LKAB:s förste disponent, Hjalmar Lundbohm. Utöver att se till att gruvdriften startades var det också han som, genom att anlita landets främsta konstnärer och arkitekter, såg till att Kiruna började förvandlas från ödemark till en vacker stad. Det är med andra ord en mycket betydelsefull man, för stadens uppkomst och dess historia, som fått sin sista vila här. 
                                                                             
Ibland stannar jag till ett tag vid hans gravplats och tar en paus i min framfart. Då slår jag mig ned på någon av de stenar som omgärdar graven. Senast det hände var i förrgår:
– Nämen jisses, Herr Lundbohm, hur här ser ut! Kyrkogården, och minneslunden vid krematoriet, är ju tämligen välskötta. Men sådan ordning råder sannerligen inte här!
Kring gravstenen sticker det upp en massa gammalt gräs. På marken ligger glaskross och cigarettfimpar. Där finns också en massa kvistar som fallit ned från träden. Här verkar det inte krattas alls. I varje fall har det inte skett under det senaste året, av alla vissna löv att döma.
Det är Jukkasjärvi församling som svarar för skötseln. Eller, rättare sagt, misskötseln. När det gäller denna speciella gravplats tycker jag att de borde titta till den dagligen. Där ”Kirunas pappa” fått sin sista vila borde det väl alltid vara rent och snyggt?

Baksidan av stenen är också en sorglig syn. För några år sedan blev den vandaliserad. En natt hade ordet "Bög" sprayats dit med svart graffitifärg. Jag ringde församlingshemmet då jag fick syn på det, och lite bättre blev det ju när de ryckte ut med sitt klotterborttagningsmedel. Men inte helt bra. Texten syns fortfarande även om den är grå istället för svart.
– Anledningen till det, Herr Lundbohm, är att Er sten består av poröst material. Det gjorde att färgen trängde sig in och var omöjlig att få bort. Det var i alla fall vad som sades. Men nog är det väl bra märkligt att det inte någonstans, finns någonting, som kan återställa stenen i ursprungsskick? Håller inte Disponenten med om det?

Det är bara när det är barmark som jag stannar till här:
– Det är tråkigt att inte kunna besöka Er året om. Men om vintern går det inte på grund av all snö. Så snöröjning vore verkligen önskvärt på en plats som denna. Tycker inte Ni också det, Herr Lundbohm?                 
För mig är platsen där Kirunas grundare är begravd en rogivande plats, som en liten oas alldeles i närheten av centrum. Dessutom gillar jag ställen som ”känns som mer Kiruna än andra". Det här är ett sånt ställe, och speciellt en dag som denna:
– Det är en synnerligen vacker sommardag, ska Disponenten veta, Solen värmer så skönt och fåglarna sjunger så vackert i träden häromkring. Jag hoppas att Ni kan höra dem nere hos Er.
Men en massa mygg gör att jag inte stannar speciellt länge den här gången:
 – För övrigt har jag inget särskilt att berätta, Det är bara småsaker som att Bolaget gjorde en vinst på 14,8 miljarder i fjol, och att stora delar av staden måste flyttas inom en snar framtid. Nu må Ni ha det så gott till nästa gång jag har vägarna förbi, Herr Lundbohm!

kiruna-bilder-foto-052
Kring stenen finns en massa gammalt gräs...
kiruna-bilder-foto-051
...och glaskross...
kiruna-bilder-foto-049
...och grenar som fallit ned från träden...
kiruna-bilder-foto-050
...och annat skräp.
kiruna-bilder-foto-048
kiruna bilder foto 068

Om du gillar bloggen med Kirunabilder, eller vill dela det senaste inlägget med andra:

Kategori: Hjalmar Lundbohm

Sök i bloggen:

Loading

Bloggarkiv:

2017
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2016
  2015
  2014
  2013
  2012

  Kontakta mig: