Tre trevliga dagar

2020-06-28 07:04 | 0 kommentarer

Bokloppis, dansuppvisningar och teater. Under tre dagar bjöds Kirunaborna på detta, och en massa annat, i väntan på att Kirunafestivalen skulle komma igång.
Förfesten anordnades av Kiruna Citysamverkan – affärsmän i Kiruna som tillsammans jobbar för att det ska bli trivsammare i stans centrum. Och visst blev det trevligt. Trots det kylslagna vädret var det massor med folk i alla åldrar som kom för att ta del av aktiviteterna. Så förhoppningsvis blir Förfesten ett årligt återkommande arrangemang i samband med Kirunafestivalen.

Om du gillar bloggen med Kirunabilder, eller vill dela det senaste inlägget med andra:

Kategori: Vimmel

En fototur till Tuolluvaara Industriområde

2020-06-27 06:36 | 1 kommentarer

Äntligen lite sommarvärme! Midsommardagen var riktigt fin och som gjord för en kombinerad foto- och cykeltur. Färden gick till Tuolluvaara Industriområde där det finns en hel del att rikta kameran mot, trots att det har gått 30 år sedan gruvverksamheten upphörde. Tyvärr var det lite för soligt, och fel tid på dagen, för att jag skulle kunna ta alla bilder jag ville, så det blir fler fototurer dit lite längre fram.


Upptäckten av järnmalmen i Tuolluvaara gjordes 1897. Den som troligtvis gjorde upptäckten var LKAB:s förste disponent, Hjalmar Lundbohm (som då var anställd av SGU - Sveriges Geologiska Undersökning),
År 1900 bildades det privatägda bolaget TGA, Tuolluvaara Gruvaktiebolag, och malmen i dagbrottet började brytas 1903. Bolaget hade hand om gruvdriften  fram till 1974, då det köptes av LKAB. Verksamheten kom dock bara att fortsätta i åtta år. 1982 stängdes guvan på grund av rådande lågkonjunktur.

Fler bilder från mitt besök på TGA-området hittar du i ett alblum bland mina stadsbilder.

kiruna-bilder-foto-008
En del av det gamla dagbrottet i Tuolluvaaragruvan.

De två gruvlavarna har innehållit hissanordningar för att hämta upp gråberg från schakten i Tuolluvaaragruvan. Den runda är, med sina 76 meter, Sveriges högsta kvarvarande gruvlav. (Platsen delas med en gruvlav i Garpenborg, Hedemora.)

kiruna-bilder-foto-002

Undrar när klockan stannade på halv fem?

kiruna-bilder-foto-009

Sann snickarglädje på ett förrådshus som numera är tämligen förfallet.

En del av dagbrottet i gamla Tuolluvaaragruvan.

kiruna-bilder-foto-010

Fortfarande finns det gamla TGA-märket kvar och minner om den gamla gruvepoken.

kiruna-bilder-foto-007

Varningsskylt på nedre gruvlaven.

kiruna-bilder-foto-006

Det känns faktiskt lite märkligt att veta att det "nya Kiruna" kommer att ligga i det här området.

Om du gillar bloggen med Kirunabilder, eller vill dela det senaste inlägget med andra:

Kategori: Tuolluvaara

Fåren på plats i Gruvstadsparken

2020-06-18 20:39 | 1 kommentarer

I fjol sommar påbörjades bygget av Gruvstadsparken som är en flyttbar zon mellan gruvan och bebyggelsen. De närmaste sex åren kommer alla fastigheter som finns nedanför Hjalmar Lundbohmsvägen, på sträckan mellan Stadshuset och Silfwerbrandtsgatan, att rivas eller flyttas på grund av gruvdriften. Men innan området stängs av helt kan marken användas som parkområde under några år. Sedan förra sommaren har en hel del hänt i Gruvstadsparken. Två stora Borg Mesch-bilder har satts upp. Likaså två vackra skulpturer, utförda av Kirunakonstnären Jan Vajstedt. Och under vintern har Kirunaborna kunnat åka skridskor på en isbana som anlagts i parken. Senaste tillskottet är en fårhage och ett fårhus. Under helgen har tio tackor och lamm från Kuttainen flyttat in i Gruvstadsparken. Tisdagar-lördagar, fram till 14 september, finns också fårens ägare, Eva Fjällborg, på plats i parken.

Här är några bilder på de "nyinflyttade". Fler foton från Gruvstadsparken hittar du i ett album bland mina stadsbilder.

Kiruna-bilder-foto-0001
 
Kiruna-bilder-foto-0002
- Bääääh!
Kiruna-bilder-foto-0003
 
 

kiruna-bilder-foto-0007

Nyfiken på kameran.

 
Kiruna-bilder-foto-0006
 
 

Kiruna-bilder-foto-0007

Bäst att kolla så att det blir ordentligt gjort.

 
Kiruna-bilder-foto-0004
Kategori: Gruvstadsparken

 

Arkiv

2020
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Mars
 • 2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012

  Kontakta mig